Alergia na białka mleka krowiego

Data aktualizacji dokumentu: 9 sierpnia 2020
Dokument archiwalny
Alergia na białka mleka krowiego

Alergie na białko mleka krowiego zalicza się do głównych problemów klinicznych u najmłodszych dzieci. Częstość występowania alergii na mleko krowie występuje u 1,8-7,5% dzieci i maleje wraz z wiekiem. Przyczyną reakcji alergicznych po spożyciu mleka krowiego jest znajdujące się w nim około 30 białek. Najważniejszymi alergenami pochodzącymi z mleka krowiego są białka serwatkowe (najczęściej beta-laktoglobulina) oraz kazeina. U dzieci uczulonych na białko mleka krowiego reakcja alergiczna może występować również po spożyciu mleka innych zwierząt kopytnych np. owiec, kóz. Aż co czwarte dziecko z alergią na mleko krowie może wykazywać również reakcje alergiczne na soje.

Pozostało jeszcze 84% treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Jeśli posiadasz już konto – zaloguj się:

Adres e-mail:

Hasło

Nie pamiętam hasła

Jeśli nie masz dostępu,

UTWÓRZ KONTO TESTOWE i skorzystaj z jednorazowego bezpłatnego dostępu na 48 godzin

  • Dostęp do tego konkretnego artykułu oraz do setek pozostałych porad dla przedszkoli publicznych i niepublicznych.
  • Dostęp do bogatej bazy wzorów 738 dokumentów.
Słowa kluczowe:
alergia pokarmowa
Wydanie nr 128 Marzec/Kwiecień 2024 r.
Dodano: 26.03.2024

Wydanie nr 128 Marzec/Kwiecień 2024 r.

Pokaż listę wydań

Testuj bezpłatnie Portal przedszkolny przez 48 godzin