Alergia na jajo kurze

Data aktualizacji dokumentu: 27 kwietnia 2023
Jaja należą do produktów o bardzo wysokiej wartości odżywczej.

Jaja należą do produktów o bardzo wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem:

1) dobrze przyswajalnych (w około 90%) przez organizm białek. Dla porównania ich przyswajalność z mleka wynosi około 80%, z mięsa około 70%, a z roślin strączkowych około 40%,

2) substancji tłuszczowych obecnych w żółtku, w tym cholesterolu i fosfolipidów, a także kwasów tłuszczowych z grupy omega 3 i 6 oraz kwasu dokozaheksaenowego (DHA),

3) lecytyny, która jest substancją biologicznie czynną, biorącą udział w transporcie cholesterolu we krwi, metabolizmie tłuszczów, a także będącą składnikiem błon komórkowych, czyli każdej komórki organizmu,

4) witamin z grupy B (szczególne B12 i B2), a także witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D i E,

5) składników mineralnych, m.in. żelaza, cynku, magnezu, fosforu i wapnia,

6) foswityny, czyli znajdującej się w żółtku substancji biologicznie czynnej, która posiada właściwości antyoksydacyjne.

Pozostało jeszcze 76% treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Jeśli posiadasz już konto – zaloguj się:

Adres e-mail:

Hasło

Nie pamiętam hasła

Jeśli nie masz dostępu,

UTWÓRZ KONTO TESTOWE i skorzystaj z jednorazowego bezpłatnego dostępu na 48 godzin

  • Dostęp do tego konkretnego artykułu oraz do setek pozostałych porad dla przedszkoli publicznych i niepublicznych.
  • Dostęp do bogatej bazy wzorów 738 dokumentów.
Słowa kluczowe:
alergiaalergia u dzieci
Numer 129 Kwiecień/Maj 2024 r.
Dodano: 23.04.2024

Numer 129 Kwiecień/Maj 2024 r.

Pokaż listę wydań

Testuj bezpłatnie Portal przedszkolny przez 48 godzin