Alergia na pszenicę

Data aktualizacji dokumentu: 27 kwietnia 2023
W ziarnie pszenicy występuje wiele białek antygenowych, jednak do najsilniejszych należą: albuminy, globuliny, gliadyny i gluteniny.

W ziarnie pszenicy występuje wiele białek antygenowych, jednak do najsilniejszych należą: albuminy, globuliny, gliadyny i gluteniny. To one są odpowiedzialne za wiele zespołów chorobowych. Badania wykazały, że krzyżowa reaktywność między różnymi ziarnami zbóż jest dużo częstsza niż wśród innych grup pokarmów, jednak tylko u 80% chorych na alergie na różne zboża objawy występują tylko po spożyciu pszenicy.

Pozostało jeszcze 91% treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Jeśli posiadasz już konto – zaloguj się:

Adres e-mail:

Hasło

Nie pamiętam hasła

Jeśli nie masz dostępu,

UTWÓRZ KONTO TESTOWE i skorzystaj z jednorazowego bezpłatnego dostępu na 48 godzin

  • Dostęp do tego konkretnego artykułu oraz do setek pozostałych porad dla przedszkoli publicznych i niepublicznych.
  • Dostęp do bogatej bazy wzorów 738 dokumentów.
Słowa kluczowe:
pszenicapszenica ozima
Numer 129 Kwiecień/Maj 2024 r.
Dodano: 23.04.2024

Numer 129 Kwiecień/Maj 2024 r.

Pokaż listę wydań

Testuj bezpłatnie Portal przedszkolny przez 48 godzin