• WSZYSTKIE
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017

Spis treści wydania drukowanego

Temat numeru

  • Prawidłowe żywienie dzieci w wieku przedszkolnym

    Prawidłowe żywienie w wieku przedszkolnym jest jednym z najważniejszych czynników warunkujących odpowiedni rozwój  dziecka, a także utrzymanie sprawności fizycznej, emocjonalnej oraz intelektualnej. Podstawą zbilansowanej diety dzieci jest dobór produktów spożywczych z różnych grup pozwalających przygotować pełnowartościowy posiłek oraz dostarczyć jego organizmowi odpowiednią ilość składników pokarmowych, energii oraz płynów.

Artykuły

  • Dieta wegetariańska

    Dieta wegetariańska nazywana często dietą roślinną opiera się na spożywaniu przede wszystkim produktów pochodzenia roślinnego. 
  • Celiakia i dieta bezglutenowa

    Celiakia, czyli choroba trzewna jest genetycznie uwarunkowaną nadwrażliwością na znajdujący się w zbożach gluten. Jest to choroba ogólnoustrojowa o podłożu autoimmunologicznym. Celiakia polega na zaburzeniach trawienia oraz wchłaniania jelitowego. Prowadzi do zaniku kosmków jelitowych odpowiedzialnych za przyswajanie substancji odżywczych z pożywienia i w konsekwencji powstania niedoborów pokarmowych. Kiedyś była uznawana za chorobę występującą wyłącznie u dzieci, jednak coraz częściej diagnozowana jest u osób dorosłych, u których przez wiele lat przebiegała bezobjawowo. 
  • Alergia na orzeszki arachidowe

    Orzeszki ziemne są bardzo silnymi alergenami pokarmowymi. Jednak prawidłowo otrzymywany olej arachidowy nie zawiera białek i nie wywołuje uczuleń.
  • Alergia na soję

    Soja i jej przetwory są bardzo często wykorzystywane w produkcji żywności. Badania dowodzą, iż około 60% żywności dostępnej na rynku w swoim składzie zawiera soję. 
  • Alergia na ryby

    Ryby to jeden z czynników najczęściej wywołujących u dzieci alergie pokarmową. Z reguły uczulenie występuje na wiele rodzajów ryb na raz, choć zdarza się również alergia na jeden gatunek. Reakcje uczuleniowe mogą wstąpić nie tylko po spożyciu, ale także na drodze kontaktowej (po zetknięciu ze skórą) czy inhalacyjnej (podczas przygotowywania potrawy). Objawy pojawiają się nawet już po kilku minutach od spożycia bądź kontaktu z rybą. Najgroźniejszym objawem reakcji alergicznej na ryby jest anafilaksja.
  • Alergia na białka mleka krowiego

    Alergie na białko mleka krowiego zalicza się do głównych problemów klinicznych u najmłodszych dzieci. Częstość występowania alergii na mleko krowie występuje u 1,8-7,5% dzieci i maleje wraz z wiekiem. Przyczyną reakcji alergicznych po spożyciu mleka krowiego jest znajdujące się w nim około 30 białek. Najważniejszymi alergenami pochodzącymi z mleka krowiego są białka serwatkowe (najczęściej beta-laktoglobulina) oraz kazeina. U dzieci uczulonych na białko mleka krowiego reakcja alergiczna może występować również po spożyciu mleka innych zwierząt kopytnych np. owiec, kóz. Aż co czwarte dziecko z alergią na mleko krowie może wykazywać również reakcje alergiczne na soje.
  • Dieta w alergiach pokarmowych

    Alergia pokarmowa jest nieprawidłową reakcją układu immunologicznego, pojawiającą się w krótkim czasie po zjedzeniu pokarmu zawierającego alergen. Do pierwszych objawów zalicza się trudności w oddychaniu, kaszel, obrzęk twarzy, pokrzywkę, nudności, wymioty, a nawet wstrząs anafilaktyczny. Alergia pokarmowa jest najczęstszą przyczyną wstrząsu anafilaktycznego u dzieci.
  • Zasady planowania jadłospisów

    Jadłospis powinien być tak skomponowany, aby dostarczał wszystkich niezbędnych składników pokarmowych oraz odpowiednią ilość energii. Podczas jego planowania należy uwzględnić płeć, wiek, należną masę ciała dziecka oraz jego stan fizjologiczny.
  • Alergia na jajo kurze

    Jaja należą do produktów o bardzo wysokiej wartości odżywczej. 
  • Informacja o specjalnej diecie dziecka

    W przepisach trudno znaleźć regulacje na temat żywienia dziecka z alergią pokarmową lub dziecka, w wobec którego rodzice stosują dietę eliminacyjną.
  • Objawy wystąpienia alergii i wstrząsu anafilaktycznego

    Objawy alergii mogą być zróżnicowane, w zależności od alergenu i typu alergii, mogą obejmować zmiany skórne, reakcje układu pokarmowego lub oddechowego, a także błon śluzowych oczu. 

Aktualnie przeglądasz

Numer 23, lipiec/wrzesień 2020 - Nr 23
5AZ_23-1

Testuj bezpłatnie Portal przedszkolny przez 48 godzin